fredag 29 augusti 2014

Debatt - Klimatkrisen är verklig

debattartikel publicerad i Borås tidning 29/8 -2014

Klimatkrisen är verklig


Lyft klimatfrågan.”Barnens framtid står på spel. Därför vill vi storsatsa på klimatet. Det är bråttom, men ännu inte för sent.” Det skriver Tom Andersson (MP) som menar att frågan inte är om, utan hur snabbt uppvärmningen av jorden går.

Lyft klimatfrågan.”Barnens framtid står på spel.
Rösta Grönt - Vi måste ställa om samhället för våra barn och barnbarns skull

Den globala uppvärmningen och klimathotet lever för tillfället ett anmärkningsvärt anonymt liv i valrörelsens utkant. Trots att opinionsundersökningar visar att det finns en stor klimatoro i befolkningen, så är det få varken väljare eller politiker som höjer ögonbrynen.

Tyvärr är jag rädd att argumentet ”vi är så små, det hjälper inte vad vi gör” har bitit sig fast. Det är ett argument som har fått näring ända upp till statsministernivå. Detta är livsfarligt, kanske inte för oss – men för våra barn och för de som lever på andra sidan jorden och drabbas av klimatförändringarna redan idag. Klimatet är inte bara vår tids största utmaning, det är också vår tids största rättvisefråga.

Att Sverige är ett litet land är ett sätt att legitimera allas vår drift att fortsätta som vanligt. ”Sverige är så litet. Min kommun är så liten. Jag är så liten”. Om alla betraktar sig som ”så liten”, så riskerar vi en situation där ingen känner något ansvar för att agera.

Den som varnar för en stor fara, såsom klimatkrisen, får ofta höra att hen är alarmist och vill skrämmas av rent egenintresse. Den som tar aktuella exempel för att visa på faran, till exempel översvämningarna i Halland nyligen, blir ofta anklagad för att försöka snylta på andras olycka. Dessa anklagelser är fula på flera sätt.

För det första: Det handlar inte om alarmism. En mångårig mödosam process där tusentals forskare har varit inblandade har på allt säkrare grund kommit fram till att människans utsläpp av koldioxid håller på att förändra jordens klimat. Nu forskar man vidare, inte för att fastställa om uppvärmningen pågår – den osäkerhet som finns nu handlar om hur snabbt den går.

För det andra: Det handlar inte om att utnyttja andras olycka att påpeka att översvämningar som den i södra Halland är förväntade följder av global uppvärmning. Det handlar om att presentera beslutsunderlag för beslutsfattare – för kommunpolitikerna i Göteborg som måste fundera på om staden ska vallas in eller om det är bättre att flytta centrum uppåt sluttningarna.

I Borås behöver vi inte oroa oss för havet, men måste förbereda oss på andra prövningar – skogsbränder, skyfall, matbrist. Ja, matbrist. Stora delar av jordens odlingsbara mark riskerar att bli obrukbar av torka och värme. Också väljarna behöver detta beslutsunderlag när valsedeln snart ska ner i kuvertet. Låt er inte luras.

Sverige är inte för litet. Det är inte för sent. Vi kan göra mycket. Bredda och höja koldioxidskatten, så att den som orsakar utsläpp får stå för kostnaderna samtidigt som det blir billigare att åka kollektivt. Vi kan satsa helhjärtat på järnvägstrafik.

Eller för Borås del – se till att få upp solceller på alla lämpliga tak. Men vi kan inte göra detta utan väljarnas stöd. Det ska vara lätt att välja rätt. Börja där, så har du gjort en viktig insats. Rösta på ett parti som lovar att ta ansvar för klimatfrågorna.

Tom Andersson (MP)
kommunalråd, Borås

läs och kommentera på Borås tidnings debattsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar